Cupping


Cuppingis eenalternatieve geneeswijzewaarbij een vacuüm boven de huid van een patiënt gecreëerd wordt. Intraditionele Chinese geneeskundeworden kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe, op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de kopjes te verwarmen. Nadat de kopjes op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen.

Hoe werkt cupping?

Onder de vastgezogen cups treedt er een zeer sterke huiddoorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen en kan worden gezien als een zeer stevige massage. Daarmee worden niet alleen de spieren maar ook het bindweefselmeegenomen. Na een cupping-massage zijn blauw/rode plekken of strepen op de huid te zien (afhankelijk van de sterkte van het vacuüm). Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.

Wanneer is Cupping goed voor je?

Cupping is als methode geschikt voor mensenmet verschillende (spier)klachten. Niet alleen bijvoorbeeld voor patienten met rug- en nekklachten, maar ook voor sporters. Als de spieren weinig bewegen en/of mensen veel dezelfde houding staan of zitten gaan spieren verstijven, verdikken of verkorten. Er blijven dan een hoop afvalstoffen achter in de spieren.Cupping dwingt de bloedsomloop door deze probleemgebieden heen, waardoor zelf bloeduitstortingen kunnen ontstaan.

De fysiotherapeut combineert deze methode met houdingsadviezen en evt. geschikte oefeningen.

Gratis proefles